28 Ocak 2017 Cumartesi

huseyin iris

JavaServer Pages (JSP) Nedir ?


JavaServer Pages veya JSP, dinamik web uygulamaları oluşturmak için kullanabileceğiniz bir sunucu (server-side) taraflı çalışan bir java teknolojisidir.

JSP'yi kullanırken, veritabanlarına erişmek için JDBC API dahil olmak üzere tüm Java API'lerine erişebiliriz.

JavaServer Pages, dinamik içerikli web sayfalarını oluşturabilir. Java kodunu HTML sayfalarında özel JSP etiketleri <% %> kullanarak yapabilirsiniz.

Bir JavaServer Pages, bir java web uygulaması geliştirirken kullanıcı arayüzü oluşturmak için tasarlanmış Java servlet tipidir.

JSP sayfaları HTML,XHTML ve XML dosyaları içine jsp kodları ve komutlarını yazarak oluşturulur.

JavaServer Pages'da kullanıcı girdilerini web formları (<form> etiketi) üzerinden alabilir, bir veritabanından kayıtlar sunabilir ve web sayfalarını dinamik olarak oluşturabiliriz.

JSP'yi kullanırken kendi özel etiketlerini oluşturur veya mevcut etiket kitaplığını kullanılır. JSP etiketi normal bir HTML etiketine benzer.

Örnek Bir JSP Sayfası

JSP'in basit örneğini görelim, burada java kodu JSP sayfasında koymak için scriptlet etiketini kullanılıyor.(scriptlet etiketi jsp tarafından oluşturulmuş bir etikettir <%  %> şeklinde tanımlanır)

<html>
     <body>
         <% out.print(2*5); %>
     </body>
</html>

Yukardaki JSP sayfasının uzantısı .jsp olacaktır ve çalıştırıldığında tarayıcıda 10 yazacaktır.

huseyin iris

About huseyin iris -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :